Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo pyszna karpatka szybko znikła ze stołu najlepiej smakuje następnego dnia. Karpatkę piekłam pierwszy raz w życiu ..Sama muszę przyznać że wyszła bardzo pyszna. Bardzo pięknie pofałdowana.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto.
    1.5 szkl wody
    1.5 szkl mąki
    1 kostka masła
    8 jaj
    szczypta soli

    Masa.
    0.5 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier wanilinowy
    3/4 szkl cukru kryształu
    1,5 kost masła
    3 żółtka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta.
    Podgrzewamy wodę z solą i masłem do lekkiego zagotowania, wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy
    na jednolitą masę i odstawiamy z ognia do wystygnięcia.
    Po wystygnięciu wbijamy po jednym jajku dobrze miksując. Ciasto dzielimy na dwie części.
    Rozgrzewamy piekarnik do 210st ciasto wylewamy na blachę i pieczemy dwa blaty, robimy łyżką w cieście delikatne pofałdowania żeby nie rosło równo. Pieczemy do 30 min na złoty kolor nie uchylając piekarnika.

    Wykonanie masy.
    W szkl mleka rozmieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy rozmieszaną mąkę i zagotowujemy, wlewamy żółtka i energicznie mieszamy odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło miksujemy dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksując do białości. Smarujemy masą jeden blat ciasta drugim przekładamy posypujemy cukrem pudrem i schładzamy.

    Smacznego.

Porady

Trzeba kroić ostrym nożem bo ciasto jest bardzo kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy