KARPATKA

5 (190 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto.Moja rodzina je uwielbia

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    szklanka wody
    150g margaryny
    5 jajek
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka mąki pszennej
    MASA
    kostka margaryny
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    2 żółtka
    4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Margarynę rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Ostudzić i dodać jajka i mieszać 5 minut. Blachę wysmarować i posypać mąką. Łyżką rozprowadzać ciasto podzielane na 2 części. Upiec na złoty kolor. Około 30 minut.
  • karpaTKA 2. MASA:
    Szklankę mleka odlać. A pozostałe zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do szklanki dodając maki i żółtka i wymieszać. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce ostudzonej masy. Przełożyć ciasto wierzch można posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować