Karpatka

5 (196 ocen)

Pyszne ciasto, które u mnie w domu bardzo szybko znika :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki wody
    12 dkg margaryny
    1,5 szklanki mąki
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    25 dkg margaryny

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka 1. Ciasto - do rondelka wlewamy wodę, jak zakipi dodajemy margarynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy mąkę cały czas gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Odstawiamy rondel z ognia i czekamy aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem na gładką masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
    . Ciasto dzielimy na dwie części, dajemy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia.
    Ciasto pieczemy bez otwierania piekarnika, jedna forma może stać zanim pierwsza się upiecze.
  • Karpatka 2. Formę kładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, potem piekarnik skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.
  • Karpatka 3. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem pudrem, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń.

    Jak budyń będzie jeszcze dosyć ciepły to dodajemy margarynę i miksujemy , aby wszystko razem ładnie się połączyło na gładką masę. Przekładamy: ciasto + krem + ciasto
  • Karpatka 4. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować