Karpatka

0 (0 ocen)

Pyszna karpatka.

Składniki:

  • Ciasto:
    -1/2 szklanki wody
    -1/2 paczki margaryny(125g)
    -1 szklanka mąki
    -5 jajek
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    -1/2 l. mleka
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 paczka margaryny (250g)
    -cukier waniliowy
    -1 szklanka cukru pudru

    Forma: 32/22 cm

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i mieszać. Gotować 5 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i dodawać po jednym jajku cały czas miksując, dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Piec 2 placki w takich samych blachach przez 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem .
  • 2. Połowę mleka( 1 szklankę) zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąkami i dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać powoli po łyżce budyń.
  • 3. Ostudzone placki przełożyć kremem budyniowym. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy