Karpatka

  • wyświetlono: 1470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Zawsze wszystkim dobrze smakuje.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

2 szklanki wody
250-300 g margaryny
10 małych jaj lub 8 dużych.
2 szklanki mąki pszennej

2 Kremy do Karpatki (ja lubię gotowy krem do karpatki z Delecta)
1 litr mleka
400 gram masła lub margaryny

Można również przygotować samemu:
1 l mleka 3,2%
1,5 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 kostki masła
olejek waniliowy (kilka kropli) lub sok z cytryny.



Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • Krem1. Krem z paczki nr.1:
    Odlej szklankę mleka ,a pozostałe mleko zagotuj. W 1 szklance mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącego mleka. ciągle energicznie mieszając aby nie było grudek. pozostaw do ostudzenia.
  • Krem do karpatki2. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • Budyń na krem3. lub
    Krem nr.2.

    Mąkę rozrobić z jedną szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę wymieszaną w mleku. Ostudzić.
    Następnie do osobnej miski wrzuć masło, żółtka i dodawaj stopniowo wystudzony budyń- zmiksować. Na koniec dodaj kilka kropli olejku lub wyciśnięty sok z cytryny w takiej ilości jaką lubimy lub tylko 3 łyzki
  • woda z tłuszczem4. Zgotuj wodę z margaryną.
  • karpatka5. następnie dodaj mąkę ciągle mieszając lub miksując.
  • ciasto karpatkowe - ptysiowe6. Podgrzewaj na małym ogniu przez chwilkę i ciągle miksuj aby nie było grudek a masa powinna odchodzić od garnka.
  • ciasto7. Wystudź masę.
  • ciasto8. Do wystudzonej masy dodaj kolejno jajka i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut.
  • ciasto9. ciasto powinno wyglądać na początku tak.
  • ciasto10. Po kilku minutach zrobi się bardzo gładkie.
  • ciasto11. Następnie przygotuj 2 duże blaszki ,wysmaruj tłuszczem.
  • ciasto12. Na tak przygotowanych blachach (28cm na 35cm) wyłóż ciasto i upiecz najlepiej każdą osobno.
  • karpatka13. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut na termoobiegu. Wtedy powstaną piękne wzgórza na blaszce.
  • karpatka14. studzimy najlepiej na kratce z piekarnika.
  • karpatka15. Przekładamy kremem jeden blat ciasta.
  • składanie karpatki16. Przykrywamy drugim i lekko dociskamy ,aby się przykleiła górna warstwa z kremem.
  • Gotowa karpatka17. Posyp cukrem pudrem.
  • karpatka18. Wstaw do lodówki aby się schłodziła a krem ściągnął.
  • karpatka19. Po schłodzeniu najlepiej karpatke kroić na duże kawałki nożem tzw.piłeczką.
  • karpatka20. smacznego.

Porady

z tego ciasta można też zrobić wspaniałe ptysie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastourodzinyDeserptysiemąkakarpatkaświętaimieninykrem do karpatki

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka

Dodane przez: 30Kasia30

Karpatka

łatwe ciasto do kawy

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE