Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Znakomite ciasto z małą ilością cukru.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:(przepis na jeden placek)
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki mąki zwykłej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g margaryny lub masła

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Studzimy. Następnie ucierając dodajemy po jednym jajku i proszek. Na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blachę wylewamy ciasto. Drugie ciasto robimy tak samo. Pieczemy na dwóch blachach po 35-40 minut. Studzimy.
    KREM
    Żółtka ubić z cukrem,dodać 1 szklankę mleka,cukier waniliowy i obie mąki. Wymieszać. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować,do gotującego wlać masę. Margarynę lub masło utrzeć i dodawać budyń. Posmarować jeden placek i przykryć drugim. Schłodzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy