Kremowo-budyniowo.Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.Rozpusta na całego.Za każdym razem ciasto wychodzi inne.Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)
CIASTO:
szklanka wody
125g margaryny
szklanka mąki
5 sztuk jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
0,5 litra mleka
200g masła/margaryny
budyń waniliowy/śmietankowy
2 żółtka
szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)
Sposób przygotowania przepisu:
KARPATKA
1.
W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.
Do wrzącej wody dodałam mąkę,
dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty.
Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.
Odstawiłam ją do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbiłam jajka.
Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.
2.
Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
o wymiarach 25cm/35cm.
Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.
Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.
Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.
3.
W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.
Do połowy mleka wsypałam budyń i rozmieszałam.
Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.
Chwilę gotowałam cały czas mieszając.
Wystudziłam.
Dodałam żółtka i stopniowo miękkie masło.
Zmiksowałam.
4.
Ciasto przekroiłam na dwie części.
Na jedną z nich nałożyłam krem,a drugą częścią przykryłam.
Wstawiłam karpatkę do lodówki.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Pycha! Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze