Smak mojego dzieciństwa i ferii spędzonych u cioci na wsi. Najlepsza na świecie karpatka cioci Danki :) Tradycyjne ciasto ptysiowe, przełożone jest pysznym kremem budyniowym. Niby taka prosta rzecz, a jaka pyszna.

Składniki:

  • Ciasto:

    125g masła
    250ml wody
    szczypta soli
    5 jajek

    Krem:

    500ml mleka
    125g cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła

    Dodatkowo:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dwie prostokątne blachy o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Masło, wodę i szczyptę soli zagotować. Dalej podgrzewając na wolnym ogniu, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż z masy powstanie kula, a ciasto łatwo będzie odchodziło od brzegów garnuszka i łyżki. Ściągnąć z ognia i wystudzić.
    Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
    Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek i piec przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę lub na czystą ściereczkę do wystudzenia.
  • 3. Przygotować krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do odlanej części mleka dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie zmiksować po każdej dokładce.
  • 4. Cały krem wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, docisnąć, wstawić do lodówki.
  • 5. Tuż przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować