Karpatka

4.5 (144 ocen)

Przepis jest trochę wymagający ,gdyż krem robi się samemu .Nie z torebki i nie na budyniach.Uważam że karpatka z tego przepisu jest przepyszna:)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl.wody
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl.mąki pszennej
    4 jaja
    Krem:
    3/4 l mleka
    150 g masła
    1 op cukru waniliowego
    1/2 szkl cukru
    1 op cukru waniliowego
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    Ponadto:
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Wodę zagotować z margaryną,jak tylko się zagotuje dodać mąkę i energicznie mieszać do powstania jednolitej masy.Przestudzić.Do przestudzonej masy dodac jajka i zmiksować .
  • ... 2. Masę wykładamy na dwie takie same natłuszczone formy i pieczemy ok 35 min.w 180 st.C.Studzimy
  • ... 3. Krem:
    1/2 l mleka zagotować z masłem,cukrem waniliowym i cukrem.W pozostałym mleku rozprowadzić mąki i żółtka.Do gotującego się mleka dodajemy rozrobione w mleku mąki z żółtkami i mieszamy tak by powstały krem się nie przypalił. Masę studzimy i przekładamy oba placki z wierzchu sypiemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto wykłada się łatwiej na blaszkę za pomocą łyżki moczonej w oleju

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować