KARPATKA

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób

Z dwóch przepisów powstał jeden idealny

  • 3 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    0,5 kostki margaryny (125 g)
    1 szklanka mąki
    4-5 jaj

    Krem:
    0,5 l mleka
    Cukier waniliowy
    0,5 szkl. Cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki kartoflanki
    2 żółtka
    Olejek migdałowy do smaku

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Gotować wodę z margaryna. Dodać mąkę i dalej gotować rozcierajac masę. Po wystygnieciu masy wbijać jaja i ucierac mikserem. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić na blaszkach. Piec około 30 min w temperaturze ok. 220 stopni.

    Krem:
    Mleko rozrobic z mąka tortowa i kartoflanka, cukrem waniliowym i cukrem cały czas gotując. Odstawić do wystygniecia. Następnie dodać żółtka i olejek migdałowy do smaku . Wyłożyć na cieście i krem przykryć drugą warstwa ciasta

Komentarze

Podobne przepisy