Karp z makową panierką w sosie wiśniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Podaję go z plackami z kiszonej kapusty i grzybów

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • RYBA:
    - filet z karpia: 500 gramów
    - maślanka: 300 mililitrów
    - masło: 150 gramów
    - mak niebieski: 15 gramów
    - chleb tostowy (kromki): 3 sztuki
    SOS:
    - cebula: 20 gramów
    - wiśnie wydrylowane (mrożone): 100 gramów
    - czerwone wino: 200 mililitrów
    - śmietana 30%: 40 mililitrów
    - masło: 20 gramów
    PLACKI:
    - kapusta kiszona: 400 gramów
    - grzyby (suszone): 5 gramów
    - śliwki suszone: 40 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 60 gramów
    - sól i pieprz, koperek do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Karp z makową panierką w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet podzielić na 4 porcje, jeżeli przygotowujemy karpia to zamoczyć go na ok. 6–8 godzin w maślance.
  • 2. Z chleba tostowego odciąć skórki, następnie zmiksować go razem z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać mak – całość dobrze wymieszać.
  • 3. Przygotować dwa arkusze papieru do gotowania SAGA, na jednym z nich ułożyć przygotowaną wcześniej masę i przykryć ją drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm – odstawić do zamrożenia.
  • 4. Patelnię wyłożyć papierem do gotowania SAGA i obsmażyć na niej rybę. Z zamrożonej panierki wyciąć kawałki wielkości ryby i ułożyć ją na każdej porcji, całość ułożyć na blasze wyłożonej arkuszem papieru do gotowania i wstawić do piekarnika z funkcją grilla rozgrzanego do temperatury 200OC na ok. 3 minuty.
  • 5. Sos: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać do niej wiśnie i po około 2 minutach wlać wino. Po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę. Całość doprawić do smaku.
  • 6. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie (od 6 do 8 godzin), następnie odcedzić je i pokroić wraz z suszonymi śliwkami oraz cebulą na drobną kostkę i podsmażyć na maśle – dodać do kapusty i wymieszać całość, następnie dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i ponownie wymieszać.
  • 7. Patelnię wyłożyć arkuszem papieru do gotowania i usmażyć na niej 4 placki.
  • 8. Na każdym talerzu kładziemy placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na górę kawałek ryby z panierką, talerz dekorujemy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Karp Mak Panierka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować