REKLAMA

Karp wędzony

wyświetlono: 2794 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Lubię wędkować. Znam wiele sposobów przyrządzania ryb.

opublikowany: 01.03.2012 oryginalny autor: Andrzej Kocan, Jarosław
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ok. 2-kg karp
    sok z mandarynki
    sok z cytryny
    papryka chili
    czerwona papryka
    zielona papryka
    2 ząbki czosnku
    cebula
    olej
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    2 dag przyprawy do grilla
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Okazje:

Jak zrobić Karp wędzony?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka: papryki oraz cebulę kroimy w małą kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy z 2 łyżeczkami oleju. Osączamy.
  • 2. Marynata: czosnek miażdżymy i mieszamy z sokami. Doprawiamy przyprawą do grilla i mieloną papryką. Mieszamy z 1/2 szkl. oleju.
  • 3. Karpia sprawiamy, nacinamy w kratkę na głębokość 3 mm. Solimy i nacieramy marynatą. Chłodzimy 20 minut. Następnie faszerujemy sałatką i wkładamy do formy do grillowania ryb. Wędzimy na olchowym drewnie ok. godziny (nie dopuszczamy do powstania ognia), odwracając rybę co 10-15 minut.

Notka redakcyjna

PP_06-2011
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Karp smażony

Bez tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia.

kategoria: Dania główne opublikowany: 22.10.2014 | wyświetlono: 2258 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE