Karp w ziołach i granatach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przepis kuchni żydowskiej. Podoba mi się w nim to, że ryby się gotuje, a nie smaży.

Składniki:

  • ● 1,5-kg karp
    ● 150 ml białego octu winnego
    ● płaska łyżeczka przyprawy do pierników
    ● garść rodzynek
    ● 4 szalotki
    ● 15 dag brązowego cukru
    ● 1-2 dojrzałe granaty
    ● 3 garści świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano)
    ● limonka do dekoracji
    ● sól

Karp w ziołach i granatach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia sprawiamy i myjemy.
    Kroimy w dzwonka. Solimy
    i odstawiamy na 30 minut.
    Szalotki obieramy i kroimy
    w kostkę. Z granatów wyjmujemy
    pestki.
  • 2. Zioła siekamy (kilka listków
    odkładamy do dekoracji)
    i układamy na dnie półmiska.
  • 3. Do octu wlewamy ok. 1/2
    litra wody, mieszamy. Wsypujemy
    szalotkę, rodzynki, cukier
    i przyprawę do piernika.
    Gotujemy ok. 45 minut na
    małym ogniu.
  • 4. Rybę wkładamy do wrzącego
    wywaru i gotujemy ok.
    10 minut. Następnie wyjmujemy
    i układamy na ziołach.
    Posypujemy pestkami granatu.
    Dekorujemy plastrami limonki
    i ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy