Karp w zalewie octowej

4.48 (154 ocen)

  • 60 min

Mąż uwielbia łowić ryby, ale smażone karpie już nam się znudziły.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 karpie
    mąka do obtaczania ryb
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    ZALEWA
    0,5 l octu
    2,5 l wody
    4 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    4 ziarenek ziela angielskiego
    3 liści laurowych
    4 pieprz ziarnisty
    1/4 paczki gorczycy

Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karp w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby należy oczyścić i pokroić w dzwonki. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
    Wszystkie składniki zalewy zagotować.
    W dużych słoikach układamy usmażone karpie i zalewamy gorącą zalewą.
    Zakręcamy słoiki i przechowujemy w zimnym miejscu, najlepiej do 2 tygodni. Ości małe znikają, a większe robią się wiotkie i widoczne, co łatwo je można wyciągnąć z kawałków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować