Karp w sosie z miodu i wina

0 (0 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:


  • 4 dzwonki karpia
    2 pomarańcze
    8 łyżek miodu
    1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka masła
    ziele angielskie
    2 goździki
    sól ,pieprz
    mąka

Karp w sosie z miodu i wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać wino ,zagotować ,odparować połowę płynu. Dodać sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy ,miód ,ziele angielskie i goździki. Całość gotować jeszcze przez 3 min. Dzwonki karpia oprószyć solą i pieprzem ,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać przygotowany sos i dusić pod przykryciem 7 min. Karpia wyjąć na półmisek. Do pozostałego sosu dodać śmietanę oraz masło ,ponownie zagotować. Delikatnie polać sosem karpia.

Komentarze

Podobne przepisy