Karp w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Karp na chiński sposób

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karpia
    200 g imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka wina ryżowego
    90 g mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    olej
    Sos : 2 paryki chili
    2 dymki
    2 ząbki czosnku
    100 g imbiru
    pieprz
    2 łyżki oleju
    2 łyżki octu
    175 ml bulionu
    przyprawa 5 smaków
    półtora łyżeczki mąki kukurydzianej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp w sosie słodko-kwaśnym 1. Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby.

    Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie
    oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków.
    Karpia oprószyłem mąką kukurydzianą, zanurzyłem w zmiksowanym cieście, smażyłem na oleju po 8 minut z każdej strony. Podałem na ogrzanym talerzu z ryżem , polałem gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować