Karp w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bardzo smacznie i szybko przyrządza się tego karpia.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 świeże płaty karpia
    3 cebule
    2 szklanki kwaśnej wiejskiej śmietany
    łyżka masła
    sól i pieprz ziołowy do smaku

Karp w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty oczyścić, umyć osuszyć, posypać solą i pieprzem ziołowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w pióra. Do podsmażonej cebuli wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Do gotującego sosu wkładamy kawałki ryb, zmniejszamy ogień i wolno dusimy pod przykryciem około 15 minut. Uważamy by ryba się nie rozpadła.

Porady

Do sosu można dodać liść laurowy , ziele angielskie lub ostrzejsze przyprawy .

Komentarze

Podobne przepisy