Karp w occie

0 (0 ocen)

Zazwyczaj robiąc rybę na wieczerzę wigilijną, pozostałości wkładam do octu.

Składniki:

  • Zalewa octowa:
    4 szkl wody
    3/4 szkl octu
    6 łyżeczek soli
    5 łyżeczek cukru
    1 łyżeczka magii
    4 ziela angielskie
    1-2 listki laurowe

    1 karp wagi ok 1000-1200kg
    bułka tarta
    mąka pszenna
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    tłuszcz do smażenia
    sól, wegeta

Karp w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa rybna 1. Sporządzić zalewę octową: wszystkie składniki zagotować, ostudzić.
  • 2. Rybę oczyścić: odciąć głowę, usunąć łuski i odciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu. Rybę pokroić na nieduże dzwonka, z czego każdy dzwonek na pół. Każdy dzwonek ryby posolić z obu stron.
  • panierowanie ryb 3. Jajko rozbełtać za pomocą widelca, dodać mleko i 2 szczypty wegety. Dzwonka karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  • smażenie ryb 4. Dzwonka smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • ułożone dzwonka karpia 5. Dzwonka karpia ułożyć w naczyniu glinianym lub w słoiku.
  • ryby w zalewie 6. Rybę zalać zimną zalewą.

Komentarze

Podobne przepisy