Karp w galarecie

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Przepis jest prosty i klasyczny, ale właśnie takie są najlepsze!

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 cały karp
    Wywar:
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    przyprawa warzywna (do smaku)
    cukier (odrobina, do smaku)
    sól, pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    3 łyżeczki żelatyny
    Opcjonalnie do dekoracji:
    zielony groszek
    natka pietruszki (posiekana)
    cytryna

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2asmud6 1. Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw.
    Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki.
  • image-2bm58xc 2. Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze (z warzywami) i od razu układać na półmisku.
  • image-1skrbe1 3. Gorący wywar odcedzić (powinno zostać około 600 ml), ewentualnie doprawić i rozpuścić w nim żelatynę.
  • image-0kwwxsn 4. Karpia udekorować warzywami (z wywaru) i zalać lekko ściętą galaretką.
    Całość odstawić do lodówki (do całkowitego stężenia galaretki).
    Przed podaniem ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i cząstkami cytryny.

Porady

Kawałki karpia najlepiej gotować po kilka sztuk i uważać, aby się nie rozpadły.

Komentarze

Podobne przepisy