Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw.
Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki.
2.Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze (z warzywami) i od razu układać na półmisku.
3.Gorący wywar odcedzić (powinno zostać około 600 ml), ewentualnie doprawić i rozpuścić w nim żelatynę.
4.Karpia udekorować warzywami (z wywaru) i zalać lekko ściętą galaretką.
Całość odstawić do lodówki (do całkowitego stężenia galaretki).
Przed podaniem ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i cząstkami cytryny.
Porady
Kawałki karpia najlepiej gotować po kilka sztuk i uważać, aby się nie rozpadły.
Komentarze