Karp w galarecie / pulpety z karpia w galarecie

  • wyświetlono: 2573 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Takiego karpia robię tylko raz w roku, na Wigilię. Karp jest zasadniczo w galarecie, ale można podać też na ciepło. Polecam to danie osobom które obawiają się ości w rybach, dzieciom. Ryba jest bardzo smaczna.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,8 kg karpia
4 cebule ( zeszklić na oleju )
4 jajka ( ugotowane na twardo)
10 dkg migdałów ze skórkami
3 łyżki oleju
2 jajka
włoszczyzna - marchewka, pietruszka, seler (jeśli duży to pól), cebula
pieprz czarny świeżo mielony
sól
cukier
bułka tarta
żelatyna

Sposób przygotowania przepisu:

Karp w galarecie / pulpety z karpia w galarecie

  • 1. Karpia sprawić. Mięso oddzielić od kręgosłupa. Mięso posolić, pocukrzyć i pozostawić w lodówce na 2 godz. Ugotować włoszczyznę (15min) i dołożyć łeb, kręgosłup, płetwy. Gotować kolejne 15 min.
    Mięso, zeszkloną cebulę, jajka ugotowane na twardo, migdały przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wszystko wyrobić .
    Dodać 3 łyżki oleju, 2 jajka i jeszcze wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Z masy rybnej formować kule, spłaszczyć i wkładć do wrzącego wywaru. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać troszkę bułki tartej. Gotować na słabym ogniu ok 10 min. Ugotowane kulki przełożyć na półmisek i zalać przecedzonym wywarem.
    Po schłodzeniu powstanie delikatna galaretka. Jeśli ktoś lubi bardziej ścisłą galaretkę, to do wywaru trzeba dodać żelatyny.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurybapulpetydanie świąteczneWigiliaKarpryba gotowanaboże narodzenieimprezaryba w galareciekarp w galarecierodzinne spotkaniepulpety rybnewigilijne potrawypulpety z rybypulpety z karpia w galareciepulpety w galarecie

Komentarze

Podobne przepisy

image-17hiktc

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczony łosoś w galarecie

Pieczony łosoś w galarecie w połączeniu...

karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp w zalewie octowej

Bardzo lubię potrawy z zalewy octowej....

Dodane przez: MonikaW

Karp pieczony w cebuli

Pyszne, szybko i tanio. Moim zdaniem...

Karp w śmietanie

Dodane przez: czarrna

Karp w śmietanie

Rozpływa się w ustach :)

Karp marynowany w cebuli

Dodane przez: Gosia123

Karp marynowany w cebuli

W Święta Bożego Narodzenia przygotowuję...

Karp pieczony w korzeniach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Karp pieczony w korzeniach

Karp podany inaczej,ale można upiec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE