Karp w galarecie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świątecznym karpiem zajadamy się raz w roku. Bardzo lubię tą rybę w galarecie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 7 kawałków karpia bez ości
    2 marchewki
    1 kawałek selera
    1 kawałek pora
    1 liść laurowy
    5 ziaren ziele angielskie
    sól
    1/2 puszki groszku
    2 plastry papryki z zalewy
    pietruszka zielona
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżeczki żelatyny

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karp ugotowany 1.
    Filety karpia wkładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, majeranek i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję karpia w garnku z wodą około 1 litr. W osobnym garnku gotuje marchewkę, seler i kawałek pora, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, szczypta soli. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w gorącym wywarze jarzynowym, ale nie gotuję już. Następnie przecedzam przez sitko żeby pozbyć się przypraw. Zostawiam do ostygnięcia.
  • karp przed wylaniem galarety na półmisku 2. Na półmisku układam kawałki karpia ugotowane, dodaję groszek z puszki , kawałki marchewki, z papryki robię gwiazdki, dekoruję pietruszka. Jak wywar zacznie tężeć zalewam stopniowo karpia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy