Karp w galarecie

  • wyświetlono: 643 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Klasyczne danie na wigilijny stół

lenarti

Składniki

Składniki podstawowe:
1 świeży wyfiletowany karp średniej wielkości (ok. 1 kg)
włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 mały por)

Składnik dodatkowy:
1 cytryna

Składniki robocze:
kilka ziaren ziela angielskiego
4-5 listków laurowych
5 łyżek żelatyny ( porcja na 1 litr wywaru)
sól, pieprz
woda

Dekoracja:
natka pietruszki, serca i kwiat powstałe z gotowanej marchewki, kilka ciemnych winogron, czerwona cebula, groszek konserwowy, plastry cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Karp w galarecie

  • 1. Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać 1,5 - 2 litrami wody, posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie, posolić i zagotować wywar.
  • 2. Porcje karpia umyć, oczyścić, naciąć skórę w 2-3 miejscach i włożyć do wrzątku z jarzynami. Karpia gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać wyciśnięty sok z cytryny.
  • 3. Rybę odcedzamy, studzimy. Zdejmujemy skórę oraz wyciągamy pęsetą ości. Rybę układamy dekoracyjnie na półmisku, można ją porcjować. Z wywaru przygotowujemy litr galarety. Wywar najpierw odcedzamy, jeśli jest zbyt mętny to kilkakrotnie odcedzamy go przez gazę, dodajemy żelatynę i tężejącą galaretą zalewamy ozdobionego wcześniej karpia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_kreatywny5

Komentarze

Podobne przepisy

image-17hiktc

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczony łosoś w galarecie

Pieczony łosoś w galarecie w połączeniu...

Karp w śmietanie

Dodane przez: czarrna

Karp w śmietanie

Rozpływa się w ustach :)

Karp marynowany w cebuli

Dodane przez: Gosia123

Karp marynowany w cebuli

W Święta Bożego Narodzenia przygotowuję...

Karp pieczony w korzeniach

Dodane przez: Konto nieaktywne

Karp pieczony w korzeniach

Karp podany inaczej,ale można upiec...

Karp w piernikowo- migdałowej panierce

Dodane przez: Jaga85

Karp w piernikowo- migdałowej panierce

Przygotowując pierniczki polecam...

Karp w ziołach

Dodane przez: MagicCookingTime

Karp w ziołach

Karp nie musi być jedynie potrawą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE