Karp w galarecie

0 (0 ocen)

spóźniony przepis, albo może przyda się komuś na następne święta :-P

Składniki:

  • Składniki:

    1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg)
    3 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół pora
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    pół łyżeczki pieprzu
    sól
    szczypta cukru do smaku
    1 łyżka octu
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karp w galarecie 1. Karpia czyścimy. Odkrawamy głowę i ogon i kroimy go w dzwonka o grubości około 4 -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra) wkładamy głowę i ogon, całe cebule, marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonka ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut.
  • 2. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie.
  • 3. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Po odmierzeniu wywaru powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym wywarze dokładnie rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nim rybę. Odstawiamy do ostygnięcia. Nastepnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować