Karp w galarecie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Są takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie karp w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. Zapraszam do spróbowania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 nieduży karp
    4 marchewki
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 jajka
    1/2 puszki groszku konserwowego
    5 łyżek żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia skrobiemy z łusek, oczyszczamy. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo.
  • 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, groszek i pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować