Karp teściowej

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

A oto i Kaszuby oraz pyszny karp w słodkim sosie, robiony tradycyjnie na wigilię przez moją teściową. Od kilku lat gości również na stole wigilijnym moich rodziców. Dość pracochłonne danie.

aczp1
  • 6 porcje
  • Trudny

Składniki

- marchew: 1 sztuka
- pietruszka: 1 sztuka
- seler (mały): 0.25 sztuki
- por (tylko biała część): 0.5 sztuki
- cebula (pokrojona w ćwiartki): 2 sztuki
- listek laurowy: 1 sztuka
- ziele angielski (ziarna): 4 sztuki
- cytryna (tylko skórka, wyparzona i pokrojona na kawałki): 1 sztuka
- piwo: 1 szklanka
- ocet: 0.25 szklanki
- karp (wyczyszczony, bez oczu): 2 kilogramy
- masło: 100 gramów
- miód: 2 łyżki
- cukier: 2 łyżki
- mąka: 3 łyżki
- rodzynki: 150 gramów
- migdały (płatki): 100 gramów
- cytryna (tylko sok): 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Karp teściowej

  • 1. Warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, skórkę z cytryny zalewamy wodą i gotujemy wywar. Solimy do smaku.
    Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je, wlewamy piwo, ocet i wkładamy karpia. Najlepiej gotować rybę w płaskim i szerokim naczyniu, tak, aby cała była pokryta wywarem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, wyjmujemy na ogrzany półmisek.
  • 2. Zanim ugotujemy rybę dobrze jest przygotować sos, którym ją zalejemy, aby niepotrzebnie nie stygła. Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i miód. Smażymy do momentu, kiedy ściemnieje, dodajemy mąkę i rozprowadzamy wywarem z ryby do uzyskania pożądanej konsystencji (jak sos beszamelowy). Gotujemy, dodajemy rodzynki, migdały, sok z cytryny. Smakujemy, sos powinien być słodko-kwaśny, karmelowy. Sosem zalewamy rybę i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimamigdałyrodzynkiKarpobiadpiworegionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Smażony karp wigilijny

Dodane przez: RedakcjaPP

Smażony karp wigilijny

Karp wigilijny to obowiązkowe danie...

Karp smażony

Dodane przez: evita0007

Karp smażony

Karp w tej wersji co roku znajduje...

karp tradycyjnie smażony

Dodane przez: anka1988

Karp tradycyjnie smażony

Takiego karpia przygotowuję mężowi.

Karp pieczony.

Dodane przez: LIDECZKA

Karp pieczony

Bardzo smaczny, delikatny i soczysty.

Cycki teściowej

Dodane przez: afrodyta

Cycki teściowej

Pyszne danie, idealne na każde...

Kieszonki teściowej

Dodane przez: RedakcjaPP

Kieszonki teściowej

Oto jeden z przepisów podpatrzonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE