Karp świąteczny

  • wyświetlono: 1359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie. Przepis mojego dziadka - Romusia :)

PrzepisyAleksandry
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- karp: 1 sztuka
- cebul: 6 sztuk
- sól, (do smaku): 2 szczypty
- pieprz (do smaku): 3 szczypty
- cytryna: 1 sztuka
- mąka (około): 100 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Karp świąteczny

  • 1. Wypatroszonego i wyczyszczonego karpia wyfiletuj.
  • 2. Podziel rybę na porcje.
  • 3. Oprósz solą, pieprzem i pokrop sokiem z cytryny.
  • 4. Pozostaw na noc w lodówce.
  • 5. Następnego dnia oprósz rybę delikatnie mąką.
  • 6. Smaż na oleju z obu stron.
  • 7. Na osobnej patelni usmaż cebulę, którą na końcu smażenia dopraw solą i pieprzem.
  • 8. Przygotuj żaroodporną brytfankę. Układaj w niej rybę i cebulę naprzemiennie.
  • 9. Piecz w piekarniku pół godziny przed podaniem w temperaturze 180 stopni C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaobiadboże narodzeniekuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Karp w galarecie

Dodane przez: bogusia82

Karp w galarecie

Karp w galarecie przyrządzam zawsze...

Karp w galarecie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Król karp w galarecie

Król Karp u mnie na wigilijnym...

karp teściowej

Dodane przez: aczp1

Karp teściowej

A oto i Kaszuby oraz pyszny karp...

Karp smażony

Dodane przez: ewaeu

Karp smażony

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

Wigilijny karp smażony

Dodane przez: justi2401

Wigilijny karp smażony

Czekam na niego co roku. Takiej...

Karp marynowany w cebuli

Dodane przez: Gosia123

Karp marynowany w cebuli

W Święta Bożego Narodzenia przygotowuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE