Karp smażony w pomidorach

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Karpia można robić na wiele sposób, jednak w mojej rodzinie ten z cebulą w sosie pomidorowym jest niezastąpiony. Przyrządzam go prawie na każdą Wigilię, a mój tata nie wyobraża sobie bez niego Świąt.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 karp średniej wielkości
    • 5 większych cebul
    • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    • Sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp smażony w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia oczyścić i pokroić w dzwonki. Natrzeć solą i obtaczać mąką i smażyć na oleju. Usmażone dzwonki ryby poukładać na talerzu podłużnym tak aby powstał znów kształt ryby.
  • 2. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać słoiczek koncentratu pomidorowego. Jeszcze chwilę podgrzewać na patelni do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  • 3. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem przykryć ułożoną wcześniej rybę.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło od razu po zrobieniu lub odgrzaniu. Jednak na zimno też jest bardzo smaczny. Ilość cebuli czy koncentratu także można dowolnie zmieniać wg uznania ile kto czego lubi oraz w zależności od wielkości karpia. Zamiast koncentratu ze sklepu można użyć przecieru z pomidorów zrobionego samodzielnie a koncentratu dodać odrobinę do głębszego koloru. Czas przygotowania jest podany mniej więcej bo to zależy ile mamy ryby, ile ją czasu smażymy no i jak wprawieni jesteśmy w jej patroszenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować