Karp smażony w czosnkowej śmietanie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków

  • 50 min

Składniki:


  • karp o wadze ok. 2 kg
    masło klarowane
    szałwia suszona 1 łyżeczka
    300 ml śmietany 18 %
    1 średnia główka czosnku
    1 posiekana średnia cebula
    sól
    pieprz

Karp smażony w czosnkowej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego karpia pokroiłem na dzwonki. Przyprawiłem solą i pieprzem. Rozgrzałem masło klarowane na patelni, usmażyłem karpia z obu stron. Zdjąłem i ostudziłem.
    Na tej samej patelni zeszkliłem posiekaną cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
    Włożyłem ponownie karpia na patelnię, dodałem śmietaną, dodałem szałwię, doprawiłem solą i pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia , zredukowałem ogień i gotowałem, aż powstał gęsty sos. Karpia przełożyłem na talerz i polałem sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy