Karp smażony w czosnkowej śmietanie

  • wyświetlono: 740 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków

DSC_1166
  • 50min

Składniki


karp o wadze ok. 2 kg
masło klarowane
szałwia suszona 1 łyżeczka
300 ml śmietany 18 %
1 średnia główka czosnku
1 posiekana średnia cebula
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

  • 1. Sprawionego karpia pokroiłem na dzwonki. Przyprawiłem solą i pieprzem. Rozgrzałem masło klarowane na patelni, usmażyłem karpia z obu stron. Zdjąłem i ostudziłem.
    Na tej samej patelni zeszkliłem posiekaną cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
    Włożyłem ponownie karpia na patelnię, dodałem śmietaną, dodałem szałwię, doprawiłem solą i pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia , zredukowałem ogień i gotowałem, aż powstał gęsty sos. Karpia przełożyłem na talerz i polałem sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka smażona w śmietanie

Dodane przez: bogusia82

Pierś z kurczaka smażona w śmietanie

Kotlety przyrządzone w ten sposób...

Karp smażony

Dodane przez: ewaeu

Karp smażony

Karp smażony podawany z sosem piwnym.

Karp w kokosie

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

KARP SMAŻONY W KOKOSIE

Zaryzykowałam i jest pysznie i...

Karp w śmietanie na zimno

Dodane przez: RedakcjaPP

Karp w śmietanie na zimno

Ten karp jest bardzo kaloryczny,...

KARP SMAŻOY

Dodane przez: JOANNA 55a

KARP SMAŻONY

Karp usmażony na sklarowanym masełku...

Smażony karp wigilijny

Dodane przez: RedakcjaPP

Smażony karp wigilijny

Karp wigilijny to obowiązkowe danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE