Karp smażony na masełku

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taka ryba gości w mojej rodzinie na wigilijnym stole od bardzo wielu lat. Ma niepowtarzalny smak, o zapachu unoszącym się podczas smażenia nie zapominając:) To typowo śląska potrawa:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karp: 1.5 kilograma
    - czosnek: 3 ząbki
    - jajka: 2 sztuki
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - masło: 200 gramów
    - olej: 0.5 grama
    - cytryna: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Karp smażony na masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia należy oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.
    Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy