Taka ryba gości w mojej rodzinie na wigilijnym stole od bardzo wielu lat. Ma niepowtarzalny smak, o zapachu unoszącym się podczas smażenia nie zapominając:) To typowo śląska potrawa:)
Karp smażony na masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia należy oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.
Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Komentarze