KARP SMAŻONY

4.5 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Karp usmażony na sklarowanym masełku jest wyśmienity:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karp
    Sok z cytryny
    Pieprz cytrynowy lub biały
    Sól
    Mąka do panierki
    oraz do smażenia:
    sklarowane masło lub masło z dodatkiem oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze jest kupić karpia wcześniej, po oczyszczeniu i podzieleniu na porcje zamrozić go ,aby stracił swój specyficzny zapach.
    Przed przygotowaniem- po rozmrożeniu , należy skropić karpia obficie cytryną, oprószyć pieprzem białym lub cytrynowym i solą. Odstawić na 30 minut, potem otaczać w mące i obsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla i poddusić aby ,,doszedł.''
    Ja wstawiłam na 15 minut do rozgrzanego piekarnika 180 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować