Karp pieczony z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączenie karpia i prawdziwków genialne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 karp około 1,30 kg
    2 cebule
    0,5,0 dkg prawdziwków
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    olej

Karp pieczony z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia umyć poporcjować, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 40 min.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem/1 łyżka/, cebulę obrać pokroić na plasterki, prawdziwki umyć i pokroić w mniejsze kawałki.
    Następnie prawdziwki gotować w osolonej wodzie , odcedzić i przesmażyć na łyżce masła. Osolić i doprawić pieprzem,
    Do naczynia ułożyć plastry cebuli, na to karpia w porcjach, skropić olejem, posolić i piec około 40 minut w 180 st C , podlewając wytworzonym sosem.
    W połowie pieczenia dodać przesmażone prawdziwki.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy