Karp w aromatycznych przyprawach z całymi ziarnkami gorczycy i sokiem z limonki.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Karp nieduży - u mnie 600g po oprawieniu
Limonka - kilka plasterków i sok z połówki
Masło - 20g
Przyprawy:
gorczyca - 1 łyżeczka
sól, cukier - szczypta
suszony mielony czosnek i cebula, papryka słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano
Olej do natłuszczenia formy
Karp pieczony z gorczycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy mieszamy z sokiem z limonki.
Sprawioną rybę smarujemy od środka przyprawami. Układamy plasterki limonki i kawałki masła.
Wkładamy do natłuszczonej formy żaroodpornej. Zamykamy naczynie.
2.Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W przypadku większego karpia czas pieczenia może wydłużyć się nawet do godziny. Ryba jest dobra, kiedy mięso ładnie odchodzi od ości.
Porady
Ten zestaw przypraw sprawdzi się świetnie do innych pieczonych ryb
Komentarze