Karnawałowy śledzik

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne śledzie, jako przekąska na karnawałowe dni jak również różne imprezy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka octu
    • 2 łyżki soli
    • 4 łyżki cukru
    • 4 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Karnawałowy śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Śledzie obieramy ze skórki, odcinamy płetwy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu, które ma przykrywkę.
  • zalewa 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy 10 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.
  • śledzie 3. Po 3 dniach zalewę odlewamy a śledzie zalewamy olejem. Śledzie stoją długo około miesiąca i można je podawać dowolnie z ogórkiem, sosem tatarskim itp.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Na zimno Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować