Karnawałowe psiaki

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Te ciasteczka przygotowałam na bal karnawałowy do przedszkola. Bardzo spodobały się dzieciom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 450-500 g mąki
    180 g cukru pudru
    200 g miękkiej margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki kakao

    dodatkowo:
    60 szt czekoladowych groszków
    30 szt czerwonych groszków
    biała masa cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche ciasteczka

Karnawałowe psiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażarki. 1. Margarynę ucieramy z pudrem i wanilią na puszystą masę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, najpierw 450 g, żeby ciasto nie było za twarde. Dodajemy żółtka, masę maślaną, sól, śmietanę i zagniatamy. Jeżeli ciasto jest za luźne dodajemy trochę mąki.
  • Z obu ciast wycinamy serca. 2. Dzielimy ja na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Oba ciasta owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 15 min. Każdą część należy rozwałkować i wyciąć serduszka takiej samej wielkości. Powinno wyjść około 30 sztuk.
  • Doklejamy groszki. 3. Jasne serca układamy "do góry nogami" a ciemne przecinamy na pół i doklejamy jako uszy. Po obu stronach "psiej mordki" robimy po 3 dziurki. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Kiedy ostygną doklejamy za pomocą masy cukrowej czekoladowe groszki jako oczy a czerwone jako noski.

Porady

Żeby uszy trzymały się lepiej całości, można je przykleić białkiem. Zamiast masy cukrowej można użyć lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować