Karnawałowe psiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z pudrem i wanilią na puszystą masę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, najpierw 450 g, żeby ciasto nie było za twarde. Dodajemy żółtka, masę maślaną, sól, śmietanę i zagniatamy. Jeżeli ciasto jest za luźne dodajemy trochę mąki.
2.Dzielimy ja na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Oba ciasta owijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 15 min. Każdą część należy rozwałkować i wyciąć serduszka takiej samej wielkości. Powinno wyjść około 30 sztuk.
3.Jasne serca układamy "do góry nogami" a ciemne przecinamy na pół i doklejamy jako uszy. Po obu stronach "psiej mordki" robimy po 3 dziurki. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Kiedy ostygną doklejamy za pomocą masy cukrowej czekoladowe groszki jako oczy a czerwone jako noski.
Porady
Żeby uszy trzymały się lepiej całości, można je przykleić białkiem.
Zamiast masy cukrowej można użyć lukru.
Komentarze