Karnawałowe pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do czystej miski należy wlać pół szklanki mleka letniego i 10 dkg drożdży rozkruszonych i wymieszać. Następnie trzeba rozbić rozczyn tzw. "efekt gęstej śmietany" czyli do mleka z drożdżami należy dodać ok. 3-4 4 łyżki mąki i płaską łyżeczkę cukru i wymieszać. Rozczyn ogrzewać w temperaturze 30 stopni do dwukrotnego wyrośnięcia.
Jajka umyć i oddzielić od białek
6 żółtek i 1 jajko zmiksować z 2 szklankami cukru.
Mleko podgrzać w rondelku dodając szczyptę soli i zamieszać.
10 dkg margaryny roztopić na patelni.
Do rozczynu wsypać przesianą mąkę, zmiksowane jaja, podgrzane mleko, cukier wanilinowy, roztopioną margarynę i 2 łyżki spirytusu.
Wszystko wymieszać łyżką i wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić w misce do wyrośnięcia, posypując po wierzchu delikatnie mąką.
Następnie przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze 30 stopni do dwukrotnego wyrośnięcia.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut.
Po usmażeniu pączków, można je posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Lukier:
3 łyżeczki gęstej śmietany, najlepiej 36% połączyć z 3 kroplami olejku rumowego i cukrem pudrem. Następnie wymieszać w kubku aż do uzyskania lukru (bez grudek).
Komentarze