• 1 kg maki pszennej
• ½ kostki masła
• 2 szk. mleka
• 10 żółtek
• ½ szk. cukru
• 10 dag drożdży
• Powidła
• Cukier puder do posypki
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Karnawałowe Pączki
1.
Drożdże przekładamy do małej miseczki, kruszymy dodajemy 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej oraz ½ szk. ciepłego mleka. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe mleko oraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
3.
Następnie rozwałkowujemy, robimy np. dużym kubkiem kółka. Na środku każdego koła układamy po łyżeczce powideł i zwijamy robiąc kulę.
4.
Smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni z każdej strony.
5.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze