Karnawałowe Małdrzyki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybka przekąska, szczególnie smakująca dzieciom.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mielonego białego sera
    1-1½ szkl. mąki (ilość mąki zależy od rodzaju sera)
    3 jaja
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder

Karnawałowe małdrzyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z białym serem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do powstałej masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto do momentu, aż będzie można je rozwałkować.

    Ciasto rozwałkować na płat grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki bądź okrągłej foremki do ciastek wykroić placuszki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wystudzone małdrzyki podawać posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy