Karnawałowe faworki na przyjęcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto (jeśli stwierdzomy że ciasto jest za suche dodajemy odpowiednią ilość śmietany, natomiast jeśli lubimny bardziej słodkie wypieki dodajemy wiecej cukru-zależy od preferencji).
2.Ja, po dobrym ugnieceniu, dodatkowo zawijam ciasto w folie i "bije" wałkiem ;] - tą czynność zawsze wykonuje na podłodze w kuchni, można wkońcu się "wyżyć" ;].
3.Dobrze zbite ciasto kładę na stolnicy i odrywam kawałek, który następnie rozwałkowywuje, a pozostałą część przykrywam naczyniem aby nie wyschło.
4.Rozwałkowane ciasto tnę na dlugie paski a nastepnie na krotsze, nacinam na srodku i przewlekam. Można również wykonać z tego ciasta różyczki, w tym przypadku należy wyciać z ciasta 3 różnej średnicy kółka, ponacinać na przegach i skleić białkiem jajka, kładąc od największego aż po najmniejsze i przyciskając na samym środku aby warstwy się ze spoiły.
5.powycinane ciasto smażymy na głębokim tłuszczu (może być patelnia albo garnek) aż lekko się zezłoci.
6.Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu na faworkach należy je układać po wyjęciu z patelni na tacki/talerze wyłożone chusteczkami.
7.Odsączone faworki kładziemu na paterach i posypujemy mieszanką cukru pudru z cukrem waniliowym :). Są pycha - życzę smacznego i proszę się śpieszyć w konsumowaniu, bo zapewniam że szybko znikną w żołądkach ;))
Komentarze