Karnawałowe faworki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cieniutkie chrupiące ciasteczka ,wymagają tylko cierpliwości wyrabiania ciasta na chrust...

  • 50 min

Składniki:

  • Mąka pszenna, 30 dag
    masło, 5 dag
    żółtka, 3 szt
    śmietana 18%, 1/4 szklanki
    sól, szczypta
    cukier puder,
    cukier wanilinowy,
    kieliszek octu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy ciasto 1. Mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy,dodać żółtka szczyptę soli,octu i tyle śmietany, wyrobić aby ciasto było takie jak na makaron,zostawić na 15 min,w chłodne miejsce aby" doszło"potem rozwałkować i wycinać cienkie paski w środku każdego paska zrobić nacięcie przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
  • smażymy 2. Rozgrzać w szerokim rondlu ,lub frytkownicy olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron,wyjąć osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku,po wystudzeniu posypać pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować