Karmuszka

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Karmuszka mazursko-warmińska potrawa. Smacznego

  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola biała "Jaś": 300 gramów
    - wieprzowina bez kości (np. szynka,łopatka, karkówka): 600 gramów
    - boczek wędzony: 200 gramów
    - kapusta biała: 250 gramów
    - pietruszka korzen: 2 sztuki
    - marchew: 3 sztuki
    - cebula duża: 2 sztuki
    - koncentrat pomidorowy (w słoiku): 1 sztuka
    - kwaśna śmietana (gęsta): 0.75 szklanki
    - liść laurowy (do smaku): 2 sztuki
    - pieprz,sól: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - kminek: 1 szczypta
    - natka pietruszki (posiekana): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karmuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 10 godzin. Potem gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze.
  • 2. Marchewkę,pietruszkę, cebulę obieramy,kroimy na krążki a kapustę w dużą kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę.Mięso również kroimy w kostkę,oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym smalcu.Warzywa, boczek i mięso wkładamy do dużego garnka,dodajemy sól, pieprz,liście laurowe,majeranek,kminek. Podlewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem ,koncentrat pomidorowy, śmietanę. Całość gotujemy przez 10 minut.
  • 3. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować