Karmelowy Jabłecznik Z Polewą Krówkową

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kolejne ciasto typowo jesienne ze słodkim akcentem u góry ;)

  • 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:
    110 g cukru
    1 czubata łyżka budyniu o smaku toffi
    115 g masła
    2 jajka kl L
    140 g mąki orkiszowej typ 550 lub pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka małe
    Polewa krówkowa:
    6 sztuk cukierków typu krówka
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Karmelowy jabłecznik z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę budyniu w proszku, wszystko krótko miksujemy do połączenia się.
    2. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę (moje jabłka były bardzo kruche także prawie znikły w cieście, ale bała się dać więcej aby nie było zakalca:)

    Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stop przez około35-40 minut.

    3. Do rondelka dajemy mleko i masło, podgrzewamy gdy masło się rozpuści wkruszamy bądź wkrajamy krówki i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy polewa jest bez grudek zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy dosłownie na chwilkę na bok.
    Następnie polewamy wystudzone ciasto, resztki z rondelka oczywiście wyjadamy ;) Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować