Kolejne ciasto typowo jesienne ze słodkim akcentem u góry ;)
20 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:
110 g cukru
1 czubata łyżka budyniu o smaku toffi
115 g masła
2 jajka kl L
140 g mąki orkiszowej typ 550 lub pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka małe
Polewa krówkowa:
6 sztuk cukierków typu krówka
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
Karmelowy jabłecznik z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę budyniu w proszku, wszystko krótko miksujemy do połączenia się.
2. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę (moje jabłka były bardzo kruche także prawie znikły w cieście, ale bała się dać więcej aby nie było zakalca:)
Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stop przez około35-40 minut.
3. Do rondelka dajemy mleko i masło, podgrzewamy gdy masło się rozpuści wkruszamy bądź wkrajamy krówki i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy polewa jest bez grudek zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy dosłownie na chwilkę na bok.
Następnie polewamy wystudzone ciasto, resztki z rondelka oczywiście wyjadamy ;) Smacznego !
Komentarze