Karmelowo-bananowe monoporcje

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Monodesery, czyli efektowne połączenie ciastka lub biszkoptu, musu i żelki. W środku mus śmietankowy i karmelizowane banany oraz słony karmel

  • 6 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na serduszkowy spód:
    2 żółtka
    30g mąki migdałowej
    30g drobnego cukru
    10g mąki tortowej
    skórka z 1/2 cytryny
    10g prażynki lub płatków kukurydzianych

    Osobno do ciasta:
    2 białka
    10g drobnego cukru
    5g masła roztopionego i przestudzonego

    Karmel z czekoladą:
    60g cukru + 1 łyżka wody
    50g masła w temp. pokojowej
    100ml śmietanki 36% w temp. pokojowej
    szczypta soli
    60g mlecznej czekolady

    2 łyżeczki żelatyny+ woda (tyle, aby przykryć żelatynę i żeby napęczniała)

    Mus:
    125ml mleka 3,2%
    125ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru

    3 żółtka
    40g cukru
    2 łyżeczki żelatyny + woda (tyle, aby przykryć żelatynę i żeby napęczniała)

    Karmelizowane banany:
    2 banany pokrojone w plastry
    50g cukru trzcinowego

    Później:
    100g śmietanki 36% do ubicia

    Polewa lustrzana:
    80g mleka skondensowanego słodzonego
    120g cukru
    60ml wody
    1 łyżka żelatyny + woda do napęcznienia (zalać żelatynę do przykrycia i odstawić)
    120g białej czekolady, posiekanej
    Różowy barwnik spożywczy

    Do dekoracji:
    Brokat spożywczy
    Prazynka lub płatki kukurydziane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Karmelowo-bananowe monoporcje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt migdałowy: Żółtka wymieszać z cukrem, dodać mąkę, migdały, prażynkę i skórkę z cytryny. Wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Białka ubić osobno na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. W dwóch partiach dodać do ciasta białka z cukrem, wymieszać. Dodać masło i połączyć całość . Wylać na blaszkę aby uzyskać prostokąt o grubości 0,5cm. z którego będą wykrawane serca biszkoptowe. Piec 10-15 min. w 180 st. góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i wykroić serduszka wielkości takiej, aby zmieściły się w większą foremkę silikonową.
  • 2. Karmel: do garnka wsypać cukier, dodać wodę i karmelizować do uzyskania bursztynowego koloru. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Do karmelu dodać masło i śmietankę, wymieszać do połączenia. Dodać sól, posiekaną czekoladę i wymieszać. Zdjąć całość z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. gotową masę przelać do mniejszych foremek serc. Zamrozić.
  • 3. Mus bananowy: Do garnka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier i całość zagotować. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Masę śmietanową wlać do żółtek, wymieszać. Wlać z powrotem do garnka i gotować, aż zgęstnieje. Dodać napęczniała żelatynę. Wyłączyć palnik i wymieszać do jej rozpuszczenia
  • 4. Banany obtoczyć w cukrze, karmelizować na suchej i rozgrzanej patelni, aż zmienią kolor i zmiękną. Przełożyć do miski i zblendować. Dodać banany do kremu.
  • 5. Śmietankę ubić prawie na sztywno, dodać do masy bananowej, wymieszać. Wlać do większych form serc do 1/2 wysokości. Włożyć zamrożone karmelowe serduszka z mniejszej formy, nałożyć resztę kremu, a na koniec docisnąć serduszka biszkopty. Całość zamrozić przed polaniem glazurą.
  • 6. Gdy serca są dobrze zamrożone można przygotować polewę: wodę, cukier i mleko skondensowane zagotować. Żelatynę zalać zimną woda i zostawić do napęcznienia. Do gorącej masy dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Całością zalać czekoladę i wymieszać po 2 min. do uzyskania jednolitej masy. Zafarbować barwnikami. Wystudzić glazurę do temp. 30-34 stopnie i dopiero polewać na mocno zmrożone monodesery. Udekorować chrupką lub wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować