Karmelowe cudo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne połączenie toffi i nuty kawowej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    10 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa toffi:
    1/2 l śmietanki 30-proc.
    2 łyżeczki żelatyny
    1 puszka masy krówkowej
    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    Masa śmietanowa:
    -1/2 l śmietany 30%
    -łyżeczka cukru pudru
    -1,5 łyżki żelatyny
    Polewa:
    -rozpuszczona czekolada

Karmelowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok.20 min.
  • 2. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody (zagotowanej). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody (wrzątek, żeby się dokładnie rozpuściła). Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mase krówkową, rozpuszczoną kawę i ostygniętną żelatynę, miksujemy wszystko razem. Schładzamy.
  • 3. Resztę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody.Na ostygnięty biszkopt wykładamy 1/3 tężejącej masy. Wykładamy biszkopty lekko zanurzone w kawie i przykrywamy resztą masy. Schładzamy.
  • 4. Śmietankę ubijamy z pudrem. Mieszamy z rozpuszczoną w 1/3 szklance wody żelatyną. Wkładamy do lodówki i czekamy jak poprzednio, aby lekko stężała.Wykładamy ją na masę toffi i polewamy płynną czekoladą rozpuszczoną w "kąpieli wodnej".
  • 5. Schładzamy przez przynajmniej 3-4 godziny, aż wszystko się mocno zetnie

Porady

nie mam rad.

Komentarze

Podobne przepisy