Karmelowa tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

Błyskawiczny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 150 g margaryny
    200 g mąki
    100 g cukru
    1 jajko
    1 łyżka zimnej wody
    4 jabłka
    3 łyżki masła
    4 łyżki cukru brązowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 cukier waniliowy

Karmelowa tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem i jajkiem, następnie dodajemy wodę i mąkę, zagniatamy ciasto i chłodzimy ok. 30 min.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Masło topimy i dodajemy cukier, cynamon i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy aż karmel zgęstnieje.
  • 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wylepiamy ciastem; spód i boki do wysokości 2 cm . Następnie układamy promieniście jabłka ( jak na zdjęciu) i zalewamy je karmelem.
    Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy