Karmelowa szarlotka w słoiku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Można bez problemu, że się pokruszy zabrać ją do pracy lub szkoły.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 60g jasnych biszkoptów
    60g ciemnych biszkoptów
    ½ szklanki cukru
    ¼ szklanki słodkiej 30% śmietanki
    ⅕ kostki masła (ok 40g)
    3 duże jabłka- najlepiej szara reneta, ale mogą być również inne
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    220ml słodkiej 30% śmietanki
    2 łyżki cukru pudru
    100g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karmelowa szarlotka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier kryształ rozpuszczamy na patelni, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gdy zacznie się karmelizować zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy masło. Do gładkiego karmelu dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i cynamon. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
    Biszkopty kruszymy w malakserze na piasek.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Migdały prażymy na suchej patelni.
    Przełożenie: odrobina pokruszonych biszkoptów (ok 4 łyżeczki)- 3 łyżeczki jabłek w karmelu- 3 łyżeczki kremówki- ponownie biszkopty- jabłka i ubita kremówka. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować