Karmelowa szarlotka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier kryształ rozpuszczamy na patelni, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Gdy zacznie się karmelizować zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy masło. Do gładkiego karmelu dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka i cynamon. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Biszkopty kruszymy w malakserze na piasek.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Migdały prażymy na suchej patelni.
Przełożenie: odrobina pokruszonych biszkoptów (ok 4 łyżeczki)- 3 łyżeczki jabłek w karmelu- 3 łyżeczki kremówki- ponownie biszkopty- jabłka i ubita kremówka. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze