Biszkopt przekładany karmelem

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Smaczne, dekoracyjne ciasto na przyjęcie dla dzieci i dorosłych.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    5 łyżeczek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 łyżki oleju

    Krem karmelowy:

    1 masło
    1 mleko skondensowane- słodkie
    20 dag bakalii
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Biszkopt przekładany karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkopta:
    Ubijamy białka z odrobiną soli- na sztywną pianę. Powoli wsypujemy cukier, nadal ubijamy i dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy cukier waniliowy. Wsypujemy przesiane: mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej.
    W ten sposób powstaje 1 biszkopt.
    Pieczemy na złoty kolor w temp. 160 stop. przez ok. 40 min.
    Wyjmujemy z blaszki, studzimy.
    Pieczemy 2 takie placki.
  • 2. Krem karmelowy:
    Mleko skondensowane gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu, tj w rondelku z wodą. Wodę uzupełniamy w razie potrzeby. Masę w puszce studzimy. Masło rozcieramy z chłodnym karmelem i łączymy z posiekanymi, dowolnymi bakaliami.
  • Karmelowa pyszność Bożenki 3. Upieczone biszkopty przekładamy masą karmelową. Wierzch ozdabiamy kleksami z roztopionej czekolady gorzkiej i dekorujemy kolorowym kokosem.
    Smacznego:)

Porady

Zamiast masy karmelowej możemy użyć gotowej krówkowej z puszki. Wystarczy ją tylko rozsmarować na biszkopcie. Bakalie koniecznie moczymy w gorącej wodzie lub dowolnym alkoholu. Zamiast biszkopta możemy użyć ciasta kruchego, równie doskonale smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować