Karmelowa Marysieńka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    11 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mielonej kawy
    2 łyżki kakao

    Ciasto orzechowe:
    250 g orzechów włoskich
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    500ml mleka
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    200g masła
    Puszka masy karmelowej ok. 400g

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelowa marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować na najwyższych obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, kawą i kakao, ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto orzechowe: Orzechy posiekać i wymieszać z mąkami, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, cały czas ucierając wsypywać partiami cukier. Miksować do jego rozpuszczenia. Ubite białka połączyć z miodem i orzechami delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 3. Masa: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej. Na nią nałożyć ciasto orzechowe, posmarować go pozostałą masą i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć karmel i udekorować mielonymi orzechami lub biszkoptami.

Porady

biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować