Biszkopt: forma o średnicy 26 cm
Proporcja na 1 blat biszkoptu:
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st. przez około 25-30 minut. Ale warto też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt nie jest surowy. Takich spodów pieczemy 2 sztuki.
Karmel:
300 g drobnego cukru
300 ml śmietany 30%
szczypta soi
40 g masła
W rondelku podgrzewamy śmietanę z solą. Na patelni przygotowujemy karmel, gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy gorącą śmietanę i masło. Gotujemy, aż karmel zgęstnieje. Następnie posypać delikatnie solą, przelać do miseczki i pozostawić do wystudzenia.
Krem karmelowy:
500 gram mascarpone
500 ml śmietany 30%
karmel
Śmietanę razem z mascarpone ubijamy na sztywno, uważając przy tym aby za długo nie ubijać gdyż krem może się zważyć. Następnie dodajemy przestygnięty i rozdrobniony blenderem karmel. i ponownie chwilę miksujemy.
Ponadto:
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
posypka karmelowa Delekta
podłużne biszkopty do obłożenia ciasta
Komentarze