Ciasto karmelowa fantazja

0 (0 ocen)

Czarna porzeczka i karmel idealne połączenie

Składniki:

  • Biszkopt: forma o średnicy 26 cm
    Proporcja na 1 blat biszkoptu:
    4 jajka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st. przez około 25-30 minut. Ale warto też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt nie jest surowy. Takich spodów pieczemy 2 sztuki.

    Karmel:
    300 g drobnego cukru
    300 ml śmietany 30%
    szczypta soi
    40 g masła

    W rondelku podgrzewamy śmietanę z solą. Na patelni przygotowujemy karmel, gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy gorącą śmietanę i masło. Gotujemy, aż karmel zgęstnieje. Następnie posypać delikatnie solą, przelać do miseczki i pozostawić do wystudzenia.

    Krem karmelowy:

    500 gram mascarpone
    500 ml śmietany 30%
    karmel

    Śmietanę razem z mascarpone ubijamy na sztywno, uważając przy tym aby za długo nie ubijać gdyż krem może się zważyć. Następnie dodajemy przestygnięty i rozdrobniony blenderem karmel. i ponownie chwilę miksujemy.

    Ponadto:
    1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
    posypka karmelowa Delekta
    podłużne biszkopty do obłożenia ciasta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto karmelowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na to wykładamy połowę kremu karmelowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałym kremem i posypujemy posypką karmelową. Ciasto dookoła obkładamy biszkoptami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować