Karmelki Orzechowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne słodka przekąska na raz !

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    Na ciasto :
    * 150g masła
    *1 jajko
    * 65g brązowego cukru
    *200g maki

    Na masę:
    *50g masła
    *40g brązowego cukru
    *szczypta soli
    *340g słodzonego mleka skondensowanego
    * 100g drobno posiekanych orzechów laskowych/ migdałów

Karmelki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelki 1. 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 *C
    2. CIASTO: miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Zagniatać aż masa będzie gładka. Ciasto wyłożyc na blachę wysmarowana masłem ( 30x20cm). Zrobić kilka nakłuć widelcem. Piec 20-25min.
    3. MASA: Masło, cukier, sól i mleko wymieszać. Gotować na małym ogniu 5-8 min ciągle mieszając. Na koniec dodać posiekane orzechy/ migdały. Ciasto posmarować równomiernie masa karmelową i piec 20 min w temperaturze 180*C.
    4. Formę z ciastem po upieczeniu wstawić do lodówki.
    5. Ciasto pokroić na kwadraciki o wymiarach 2x2 cm i włożyć do papilotek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy