Karmelizowany ananas z imbirową czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Deser z tych egzotycznych owoców przypomni nam żar tropików w środku zimy.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ananas: 1 sztuka
    - cukier (trzcinowy): 80 gramów
    - masło: 20 gramów
    - wino (białe wytrawne): 50 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - kumkwat: 200 gramów
    - wino (białe wytrawne): 50 mililitrów
    - cukier: 40 gramów
    - marakuja: 5 sztuk
    - banan: 2 sztuki
    - mango: 1 sztuka
    - kiwano: 1 sztuka
    - imbir (świeży): 50 gramów
    - wino (białe): 50 mililitrów
    - cukier (brązowy trzcinowy): 4 łyżki
    - limonka: 0.5 sztuki
    - czekolada (gorzka): 100 gramów
    - czekolada (mleczna): 100 gramów
    - śmietanka (30%): 150 mililitrów
    - cynamon (mielony): 1 szczypta
    - koniak (lub brandy): 50 mililitrów
    - andruty (naturalne o śr. 10 cm (1 opakowanie)): 40 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelizowany ananas z imbirową czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa obrać, najłatwiej ostrym nożem z ząbkami. Najpierw
    odciąć tzw. koronę oraz podstawę. Owoc postawić pionowo na
    plastikowej desce i odcinać skórę od góry do dołu. Usunąć brązowe
    punkciki, nacinając brzegi zgodnie z linią ich przebiegu.
  • 2. Oczyszczonego ananasa pokroić na plastry grubości 1/2 cm i rozłożyć na desce. Metalową łyżką do drążenia lub wykrojnikiem odpowiednio dobranym do wielkości wyciąć ze środka każdego plastra twardy rdzeń. Plastry ananasa będą bardzo atrakcyjnie wyglądały.
  • 3. Na głębokiej teflonowej patelni rozgrzać powoli cukier, tak aby zaczął się równomiernie karmelizować (nie należy ruszać patelnią ani mieszać cukru). Dodać powoli masło i lekko wymieszać. Dolać wino i odstawić. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać rdzeń i dodać go do karmelu, laski odłożyć.
  • 4. Ananasa włożyć do skarmelizowanego cukru i dusić ok. 5 minut, aby plastry ze wszystkich stron pokryły się karmelowym sosem. Gotowe ananasy wraz z sosem, który posłuży do owocowej konfitury, przełożyć do szklanej miski, wystudzić.
  • 5. Kumkwaty umyć pod ciepłą wodą, a następnie sparzyć – będzie łatwiej je kroić. Ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki, wybrać pestki. Do garnka wlać wino i 150 ml wody, dodać cukier i odłożoną laskę wanilii, a na koniec pokrojone kumkwaty.
  • 6. Kumkwaty gotować na wolnym ogniu 30–40 minut, dolewając nieco
    wody za każdym razem, gdy płyn odparuje. Gdy owoce zrobią się szkliste i miękkie (powinny być w lekkim syropie, nie suche), odstawić do ostygnięcia. Można je też przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
  • 7. Konfi tura: marakuje poprzekrawać na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ wraz
    z pestkami. Miąższ odstawić. Resztę owoców obrać i pokroić w średniej
    wielkości kostkę. Ważne, aby kostki miały podobną wielkość, będą się wówczas
    równomiernie dusić. Imbir obrać, pokroić na plasterki.
  • 8. Podgrzać wino z cukrem, dodać owoce (bez marakui). Przykryć i dusić ok. 5 min na mocnym ogniu. Dodać plastry imbiru. Smażyć ok. 20 min, aż banany się rozgotują, a mango będzie miękkie. Dodać miąższ marakui. Doprawić sosem z ananasów oraz sokiem i częścią skórki startej z limonki.
  • 9. Czekolady połamać na małe kawałki i włożyć do suchej miski. Zagotować śmietankę z wanilią, cynamonem, resztą skórki startej z limonki i obranym startym imbirem. Śmietankę wlać przez sitko do miski i energicznie mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie masa o konsystencji sosu. Doprawić alkoholem.
  • 10. Na talerzu położyć płatek andruta, rozsmarować na nim konfiturę z owoców egzotycznych, przykryć kolejnym andrutem i znów wyłożyć konfiturę, przykryć andrutem. Czynność powtarzać, tak aby uzyskać przekładaniec złożony z pięciu warstw. W ten sam sposób przygotować jeszcze 7 porcji.
  • 11. Na półmiskach lub talerzach rozłożyć porcje ananasa, wyłożyć na nie resztę konfitury, dodać po przekrojonym andrucie, polać strużkami czekolady. Ozdobić kumkwatami w syropie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cukier Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować